Superfoods to produkty odznaczające się bardzo dużą ilością zdrowych składników odżywczych. Termin ten po raz pierwszy pojawił się pod koniec lat dziewięćdziesiątych i bardzo szybko zyskał uznanie wśród miłośników zdrowego stylu życia. Produkty superfoods są nieprzetworzonymi produktami pochodzenia naturalnego. Na nieoficjalnej liście widnieje sporo pozycji stanowiących bazę elementów, po które warto sięgać, a przede wszystkim wdrożyć je w codzienną dietę żywieniową. Jakie superfoods cieszą się największym uznaniem?
Chlorella
Chlorella to nazwa japońskich alg odznaczających się intensywnie zielonym kolorem. Występują one w słodkowodnych zbiornikach azjatyckich i od wielu lat cieszą się uznaniem wśród mieszkańców Azji. Przeprowadzone badania dowodzą, że niepozorne algi japońskie odznaczają się wieloma właściwościami leczniczymi. Chlorella to prawdziwa skarbnica witamin. Jest doskonałym źródłem witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Dostarcza także sporych ilości magnezu, cynku, fosforu oraz wapnia. Odznacza się przede wszystkim właściwościami detoksykacyjnymi.
Doskonale oczyszcza organizm, usuwając z niego wszelkie szkodliwe substancje. Wpływa korzystnie również na cały układ odpornościowy i pomaga uporać się z dokuczliwymi dolegliwościami układu pokarmowego. Chlorella występuje w postaci łatwych w aplikacji kapsułek lub w formie sproszkowanej. Jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek, sosów czy zup.
Jagody goji
Jagody goji są z kolei źródłem witamin C, E, A. Dostarczają również sporej porcji witamin z grupy B. Są fantastycznym źródłem wartościowych aminokwasów oraz kwasów omega-3. Przez wiele osób uważane są za jedne z najcenniejszych superfoods na świecie. Stanowią bardzo smaczny dodatek do deserów oraz świeżych sałat. Osoby poszukujące naturalnych sposobów na wiosenne wzmocnienie organizmu z pewnością powinny po nie sięgać.
Czosnek
Czosnek uznawany jest za jeden z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków. Jest źródłem cennych flawonoidów i aminokwasów. Zawiera również szereg niezwykle ważnych z perspektywy organizmu witamin. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Stanowi dodatek o charakterze przyprawy i zdecydowanie warto go uwzględnić w swoim jadłospisie.
Orzechy pecan
Przypominają do złudzenia orzechy włoskie, ale rosną wyłącznie w Ameryce Południowej. Orzechy pecan to fantastyczne źródło witaminy E oraz witamin z grupy B. Przeprowadzone badania dowodzą, że regularne sięganie po orzechy pecan działa korzystnie na cały układ odpornościowy. Orzechy pecan regulują poziom cholesterolu i świetnie wpływają na cały układ nerwowy. Mogą być bardzo ciekawym i smacznym dodatkiem do różnego rodzaju deserów lub przekąską samą w sobie.
Czarny bez
Jest źródłem witamin A i C. Posiada również szereg antyoksydantów i doskonale wzmacnia cały układ odpornościowy. Soki i syropy z czarnego bzu to bez wątpienia sposób na aplikowanie sobie porcji zdrowia i wzmacnianie organizmu na wielu płaszczyznach.