Awokado to jeden z najbardziej tłustych owoców, który charakteryzuje się kremową konsystencją i subtelnym, orzechowym posmakiem. Istnieje wiele gatunków awokado, spośród których można wybrać te odpowiednie do sałatek, jak i idealne do past. Owoc ten ceniony jest ze względu na swoje właściwości, a jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego i wątroby, poprawia wzrok, a także zwiększa gęstość kości. Jakie potrawy można z niego przygotować? Poniżej znajduje się kilka inspiracji.
Guacamole, czyli klasyczny sos z awokado
Guacamole to sos, który zawędrował z Meksyku niemal na cały świat i stanowi znakomity dodatek do meksykańskiej tortilli, świeżego pieczywa czy grzanek. Jak je przygotować? Do przyrządzenia guacamole potrzebne będą:
– 2 dojrzałe awokado (warto wybrać awokado Hass, ponieważ ma bardziej kremową konsystencję)
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 pomidor
– 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
Awokado wyjmij ze skórki za pomocą łyżki, pozbaw pestki i umieść miąższ w miseczce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, pokrojonego drobno pomidora bez pestek i skórki oraz drobno posiekaną papryczkę. Całość rozgnieć widelcem i wymieszaj. Jeśli szykujesz guacamole na później, to warto przechowywać je w przykrytej miseczce ze wciśniętą w pastę pestką awokado. Dzięki temu pasta nie ściemnieje.
Zdrowy koktajl z awokado
Koktajle mogą stanowić smaczną przekąskę i prawdziwą bombę witaminową, a na pewno będzie tak, jeśli w składzie znajdzie się awokado. Do przygotowania pożywnego smoothie potrzebne będą:
– 1 awokado Hass
– sok z 1 grejpfruta
– 2 garście szpinaku
– 1 kiwi
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– Pół banana
– 1 łyżeczka siemienia lnianego
Miąższ awokado wyjmij ze skórki za pomocą łyżki stołowej i umieść w wysokiej misce lub bidonie. Szpinak umyj, owoce obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w tym samym naczyniu, a następnie zmiksuj na jednolity koktajl. Najlepiej smakuje schłodzony, a podczas serwowania warto ozdobić każdą porcję listkiem mięty lub bazylii.
Kolorowa sałatka z awokado
Zachwyca ferią barw i jest niezwykle zdrowa. Do jej przygotowania dwóch porcji potrzebne będą:
– 1 dojrzałe, ale nie całkiem miękkie awokado
– 1 szklanka rukoli
– 125g mozzarelli
– 10 pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– Sól i pieprz
Pomidorki umyj, przekrój na pół i wrzuć do miski. Awokado przekrój na pół, pozbaw pestki, a miąższ pokrój w cienkie paski. Całość wrzuć do miski. W naczyniu umieść też wypłukaną rukolę, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz oliwę z dodatkiem soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatka może stanowić samodzielne śniadanie, lekką kolację lub dodatek do mięs.