Przepisy

Jak wykorzystać guaranę w kuchni – przepisy

Guarana to pochodząca z Afryki roślina, która zasłynęła jako znacznie zdrowszy zamiennik kofeiny i jest obecnie uprawiana w wielu miejscach na świecie. Dodaje energii, poprawia funkcjonowanie procesów poznawczych, wspomaga układ krążenia i poprawia odporność. Guarana ma również właściwości wspomagające odchudzanie, dlatego powinna znaleźć się w diecie osób walczących z dodatkowymi kilogramami. Jak można ją wykorzystać w kuchni? Poniżej znajduje się kilka pomysłów.

Koktajl z guaraną

Koktajl z guaraną to mocny zastrzyk energii i wielu substancji odżywczych. Do jego przygotowania potrzebne będą:

– 2 dojrzałe banany
– 180g jogurtu naturalnego
– 150ml mleka roślinnego
– 2 łyżeczki mielonej guarany
– nasionka z jednej laski wanilii

Banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu do blendowania. Dodaj mleko, mieloną guaranę, nasionka wanilii oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie zmiksuj, aż koktajl będzie miał jednolitą konsystencję. Najlepiej smakuje schłodzony, a dzięki właściwościom guarany idealnie zastąpi mrożoną kawę w upalne dni.

Ciasteczka mocy

Dodające energii ciasteczka z guaraną to pomysł na zdrową i pełną wartości odżywczych przekąskę. Do ich przygotowania potrzebne będą:

– 2 łyżki płatków owsianych
– 4 łyżki płatków quinoa
– 2 łyżki guarany
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżka syropu z agawy
– białko z 1 jajka
– 2 brzoskwinie

Brzoskwinie obierz, pokrój i zmiksuj za pomocą blendera razem z syropem z agawy oraz białkiem jajka. Całość powinna mieć konsystencję musu. Do zmiksowanych składników dodaj guaranę, kakao i oba gatunki płatków. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, z masy uformuj małe ciasteczka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka przez dwadzieścia pięć minut.

Owsianka kakaowa z guaraną

Stanowi kompromis między pożywnym śniadaniem i poranną kawę. W tym wypadku już sama owsianka zapewni wzrost energii, a także siły na parę godzin. Do jej przygotowania potrzebne będą:

– pół szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka mleka (może być więcej, jeśli owsianka będzie zbyt gęsta)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka guarany
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki bakalii

W rondelku podgrzej mleko z płatkami i gotuj je na małym ogniu, aż owsianka zgęstnieje. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kakao, miód i guaranę, a także bakalie. Całość dokładnie wymieszaj i jedz na gorąco. W wegańskiej wersji mleko krowie z powodzeniem można zastąpić mlekiem migdałowym, owsianym lub sojowym, a zamiast miodu można dodać syrop z agawy lub cukier trzcinowy.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *