Jagody Goji to owoce kolcowoju chińskiego, które zalicza się do superfoods, a więc produktów o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. Mają zdolność regulowania poziomu cukru i cholesterolu we krwi, podnoszą odporność, wzmacniają stawy, poprawiają wzrok, a także zmniejszają szansę na rozwój chorób nowotworowych. Warto włączyć je do codziennej diety, tym bardziej że mogą stać się składnikiem pysznych przekąsek i deserów. Jak najlepiej je wykorzystać? Poniżej znajdują się dwa ciekawe przepisy.
Ciasteczka jaglane z rabarbarem i jagodami Goji
Stanowią smaczny dodatek do kawy, a także słodką przekąskę, którą można zabrać do pracy lub szkoły. Do ich przygotowania potrzebne są:
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 łyżka jagód Goji
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łodygi rabarbaru
– 6 suszonych moreli
– 1 łyżeczka cynamonu
– pół szklanki mleka owsianego lub migdałowego
– 4 łyżki cukru trzcinowego
Do garnka z grubym dnem włóż ugotowaną wcześniej kaszę, mleko roślinne, cynamon, wiórki kokosowe oraz jagody Goji. Całość podgrzewaj na małym ogniu, a po kilku minutach zmiksuj na jednolitą masę za pomocą blendera ręcznego. Dodaj posiekane drobno morele i całość dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy uformuj kulki wielkości orzechów włoskich i ułóż je na blasze. Rabarbar pokrój i razem z cukrem podgrzewaj w rondelku aż zmięknie, a następnie ułóż kawałki na ciasteczkach i piecz je przez 25 minut.
Deser jogurtowy z jagodami Goji
To pomysł na chłody deser, który świetnie sprawdzi się w upalne dni, a także na zdrowe śniadanie. Do przygotowania potrzebne będą:
– 1 duży jogurt naturalny
– Pół szklanki jagód Goji
– Pół szklanki truskawek
– 2 łyżki płynnego miodu
– Szczypta cynamonu
Dzień przed przygotowaniem deseru umieść jagody Goji w misce i zalej je letnią wodą tak, aby owoce były w całości przykryte. Powinny moczyć się co najmniej dwanaście godzin, a w ten sposób przestaną być twarde. Na drugi dzień odsącz wodę, a do miski dodaj jogurt naturalny, miód, pokrojone truskawki oraz cynamon. Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera ręcznego aż będą miały jednolitą konsystencję, a następnie przelej do szklanek i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Deser najlepiej smakuje schłodzony. Opcjonalnie zamiast truskawek i cynamonu można użyć świeżych jagód i nasionek z laski wanilii. Deser jest słodki, aromatyczny, szybki w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo zdrowy.